Alexander-technika logo
facebook insta
Borbás Beatrix +36 30 264-1494
Alexander-technika - a választás szabadsága
Bontsd le az utadban lévő akadályokat, amelyeket saját magadnak okozol!
testhasználat - önismeret - benned a kontroll

Magamról

Kezdőlap / Magamról

Borbás Beatrix Borbás Beatrix vagyok, mentálhigiénés szakember, Alexander-technika oktató.
1996-ban ismerkedtem meg a módszerrel.
Eleinte csak önmagam problémáit szerettem volna megoldani a segítségével. Informatikusként jól kerestem, eszembe se jutott, hogy új szakmát tanuljak. Hát-és nyakfájásaim mindennaposak voltak, hanyag testtartásomon képtelen voltam javítani. Különös ismertetőjelem volt hajlott hátam. Az előtte kipróbált módszerek rövidebb-hosszabb ideig ugyan hasznosak voltak, de mivel nem az okot (hibás testhasználatomat) szüntették meg, ezért újra- és újra jelentkeztek problémáim.
A módszer elsajátításával megtörtént a csoda. Rájöttem arra, hogy a testi feszültségem nem kontroll nélküli belső állapot, hanem egy ingerre adott inadekvát válaszom. És ezen a ponton lehetőségem van dönteni és a könnyedséget választani.
Nemcsak testi problémáimtól szabadultam meg, de gondolkozásom is megváltozott, problémamegoldásom hatékonyabbá vált. Meglepődve tapasztaltam, hogy a testhasználatom tudatosításával jelentős önismereti folyamaton megyek keresztül. Ekkor határoztam el, hogy a módszer elsajátítását tanári szintre viszem, hogy másokon is tudjak segíteni.
A budapesti Alexander Stúdió 3 éves tanárképzésén vettem részt.
2000-ben Írországban kaptam meg nemzetközi Alexander tanári diplomámat az Alexander Technique International-tól.
Azóta is folyamatosan továbbképzéseken veszek részt.
Az Alexander-technika fókuszában látszólag a test szerepel, azonban a psziché is ugyanúgy képben van, nem véletlenül nevezzük pszichofizikai módszernek. Hogy teljesedjen a lelki tényezőkre való rálátásom, jelentkeztem a BGE mentálhigiénés szakember szakirányú továbbképzésére, 2021-ben kaptam meg másoddiplomámat. Szakdolgozatom témája: Az Alexander-technikában rejlő önismereti lehetőségek.

Megragadok minden alkalmat, hogy minél szélesebb körben megismertessem az Alexander-technika eszközei.

 • Budapesten a Hegyvidéki Egészségnapokon évek óta tartok bemutatót a tudatos testhasználat iránt érdeklődőknek.
 • 2015-ben a III. Orvosi Wellness konferencián "Az Alexander technika prevenciós szerepe, jelentősége a rehabilitációban" témában,
 • 2016-ban a IV. Orvosi Wellness konferencián "Miért fontos az egészség szempontjából a helyes testhasználat" témában tartottam előadást.
 • Számos szakmai cikket írtam, amelyekben több oldalról világítom meg, milyen fontos, holisztikus szerepe van az Alexander technikának a különféle élethelyzetekben.
 • 2021/2022-ben az Alexander-technika Tanárok Egyesületét vezettem. Megvalósítottuk régi álmomat, a "Le a terhekkel" rendezvényt, ahol izgalmas workshopokat előadásokat tartottunk. A programot nagyrészt saját költségen valósítottuk meg, és a XIII. kerületi Önkormányzat is támogatta, így díjmentesen tudtuk elérhetővé tenni a lakosságnak.
 • 2022-2023-ban részt vettem "A rák ellen az emberért, a holnapért" szűrőbuszos programsorozatán, aminek keretében több vidéki településre is eljutott az Alexander-technika.
 • Szívügyem az általános és középiskolás diákoknak tartott csoportfoglalkozások.

Miért gyere hozzám?

 • Odafigyelek rád.
 • 27 év szakmai tapasztalatát adom át neked.
 • Tőlem nem kezelést kapsz, hanem egy olyan eszközt, amit a stúdiómból kilépve, mindennapjaidban is tudsz használni.
 • Segítek abban, hogy a hibáidat úgy éld meg, mint lehetőséget a fejlődésre.
 • Törekszem a közvetlen kapcsolatra veled, hogy bizalommal elmondhasd problémáidat, amiben mint Alexander-technika tanár kompetensen tudok segíteni, ugyanakkor az intim szférádat tiszteletben tartom.
 • Nem utolsó szempont, hogy a stúdióm közvetlen közelében ingyenesen parkolhatsz.