A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Számítógépezés

Kezdőlap / Cikkek / Számítógépezés

Az Alexander technika segítségével újra tudod építeni testhasználati szokásaidat, így megszabadulhatsz a feszültségektől, melyekkel feleslegesen terheled a tested. Ennek eredményeképp távol tarthatod magadtól a mozgásszervi problémákat.

Rossz testhasználatGyakranA hátpanaszokkal küszködők többnyire problémájuk legfőbb okozójának a számítógépezést tekintik. Teljes természetességgel magyarázzák, persze hogy fáj a hátam, hiszen egész nap számítógépezem. Elismerem, valóban veszélyforrás, mint bármilyen másik tevékenység, amelyben szegényes a mozgás. Ráadásul a számítógéppel végzett tevékenységek szintet rabul ejtenek, legyen az munka vagy szórakozás. De ha betartod az alapszabályokat, észre fogod venni, nem szükségszerű, hogy a nap végére megviselt legyen a hátad.

Alapdolog, - ezt valószínű már meg is tetted, - hogy a magasságodhoz igazítod a berendezést. A monitor legyen a szemednek kényelmes magasságban és távolságban és természetesen szemben. A térded ne legyen magasabban, mint az ülés magassága. Jobb, ha a szék enyhén előrelejt, de attól sem kell kétségbe esni, ha csak vízszintes. A süppedős székeket lehetőleg kerüljed. A karfás székek nem annyira praktikusak, mert akadályozhatják a karod szabad mozgását. Ha szükséged van a támlára, az a gerinced kiegyensúlyozott tartását segítse, amit támla nélkül is fenntartanál. Egy egyszerű konyhai szék a célnak ugyanúgy megfelelhet, mint egy drága formatervezett.

Mikor elhelyezkedsz, figyelj rá, hogy az ülőcsontok és a talpaid adják a biztonságos támaszt, kényelmesen engedd rá a súlyod. Érezd, ahogy a csigolyáid, mint az építőkövek egyesével rakódnak egymásra és a legtetején egyensúlyoz a fejed. Ha gépelsz, a vállaid legyenek elengedettek. Amennyiben lehetséges, az alkarod legyen alátámasztva. Az egérrel való műveletekre különösen oda kell figyelned. Mivel ez egykezes művelet, fontos, hogy ne vigye el a törzsedet oldalirányba. Segít, ha elképzeled, hogy a másik kezeddel is fogsz egy egeret. Ne markold, csak kényelmesen helyezd rá a kezedet. Ha rá kell kattintanod a képernyőn egy pontra, ahhoz nem kell sem a karodat, sem a nyakizmaidat, de még az állkapcsodat sem befeszítened. Az emberek nagy része ugyanis ezt teszi, de ez nem más, mint egy felesleges szokás.

Ha látsz valami érdekeset a képernyőn, ne használd gégecsöves lámpa módjára a gerinceden nyugvó fejedet ahhoz, hogy a célpontra irányítsd, félő, hogy ott is tartanád, inkább nagyíts a képernyőn. És ha teheted, törekedj a számítógépezés közben is valamiféle mozgásra, dőlj csípőből előre-hátra, miközben a hátad hosszúságát megtartod, nézzél lazán jobbra-balra, időnként fel is állhatsz. Próbálj meg minél több szünetet beiktatni a monoton ülés közé, például kelj fel egy pohár vízért, véletlenül se tarts kancsót magad mellett. És természetesen a mindennapos intenzív mozgásról se feledkezz meg, ami lehet akár egy kiadós gyaloglás is. Nem utolsó sorban azon is elgondolkodhatsz, tulajdonképpen tényleg a számítógép mellett kell-e ülnöd.

A publikált cikk: Ha fáj a hát…