A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Kertészkedés

Kezdőlap / Cikkek / Kertészkedés

KertészkedésMost hogy már visszafordíthatatlanul itt a tavasz, bűn, ha nem a szabadban töltöd idődet. Szerencsés vagy, ha megteheted, hogy saját kertet gondozz. Friss levegőn lehetsz, mozoghatsz, és élvezheted munkádnak szépségét, hasznát egész évben. Tanácsos azért odafigyelni egy-két dologra, hogy ne az ízületeid bánják.

Tervezd meg, milyen munkákat szeretnél megcsinálni a napokban és alkalmazd a vetésforgó elvét, ne egyszerre merítsd le tartalékaidat, ne várd meg, míg teljesen kifáradnak az ízületeid, izmaid, hagyj időt a feltöltődésre. Szeleteld fel az egyes tevékenységeket kisebb időintervallumokra és azokat változatosan adagold magadnak.

Gyomlálás, ültetés

Akár sámlin ülsz, akár guggolsz, figyelj arra, hogy csak a csípőízületedből hajolj előre, engedd érvényesülni a gravitációt az ülőcsontodon, farkcsontodon, a térdeid kissé kifele, a lábfejek vonalába irányuljanak. Gyakran állj fel, vidd a hulladékot a komposztba. Ha helyet változtatsz, akkor állj fel teljesen, ne görnyedve tipegj arrébb.

Ásás
Miközben taposod az ásót, térded gondolatban irányuljon előre. Ha fordulnod kell, az egész testeddel fordulj, legyél szembe mindig a céllal. Gereblyézés közben érezd, ahogy karod mozgása egészen a lapockádból illetve a kulcscsontodból indul.
Metszés.

Mikor összeszorítod a metszőollót, figyelj arra, hogy csak a kezed dolgozzon, a vállaid legyenek elengedettek, a könyöködön hagyd érvényesülni a gravitációt. Pihenésképpen tárd szét a kezedet, gondolatban hosszabbítsd meg az ujjaidat, utána lazítsd el.

Ami a legfontosabb, bármit csinálsz, ne felejtkezz meg az Alexander technika irányairól, tartsd meg a hátad természetes hosszúságát, szélességét, nyakad szabadságát, hogy kényelmesen egyensúlyozhasson rajta a fejed. Ha erőt kell kifejtened, különösen figyelj rá, hogy a hátad stabilitása meglegyen, nyakad, vállaid legyenek elengedve. Ne felejtkezz el a rövid szünetekről, miközben tervezhetsz, álmodozhatsz, élvezheted kertedben a természet szépségeit. Az eredmény gyönyörű kert és legfeljebb egy kis kellemes izomláz.

A publikált cikk: Kertészkedj okosan!