A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Fáj a hátad? Mit teszel?

Kezdőlap / Cikkek / Fáj a hátad? Mit teszel?
Fáj a hátad? Fájnak az ízületeid? Mit teszel?

Számos figyelemfelkeltő reklámmal árasztanak el bennünket, ahol azt látjuk, hogy csak be kell vennünk egy pirulát, vagy be kell kennünk valamilyen kenőccsel a fájó testrészünket és nemcsak fájdalmaink múlnak el, hanem derűsek, tettre készek leszünk, és már mehetünk is a buliba. Már talán alig várjuk, hogy legyen valahol egy kis fájdalom, hogy alkalmazhassuk a szükséges szereket, hogy vidámmá és kiegyensúlyozottabbá válhassunk.

Ha a vonzó felhívások ellenére nem elégszel meg a tüneti kezeléssel, talán beszereztél egy-két eszközt, ülőpárnát, labdát, speciális széket… De elárulom, ezeken az eszközökön is lehet borzalmas testhasználattal ülni, ami kárt okozhat a testednek. Természetesen, ha jól használod, sokat segíthetnek, de tudnod kell hozzá, hogy pontosan miért is jobb neked. Nem elég hozzá, hogy „fáj a derekam ülés közben, ezért labdára ülök, mert azt hallottam, az segít a problémámon”. Azért üljél labdára, mert a folyamatos szinte mozdulatlan ülés közben egyoldalúan terheled az ízületeket, a labdán való ülés pedig folyamatos egyensúlyozásra, mozgásra ad lehetőséget. De még ennek tudatában sem biztos a siker, ha nem tartod meg a törzsed anatómiai hosszúságát, vagy nem engeded rá az ülőcsontokra a testsúlyodat.

Amíg nem hagysz fel azokkal a káros testhasználati szokásaiddal, amelyek a fájdalmaidat okozzák, nem fogsz tartós eredményt elérni. Fel kell térképezned, mi az, amit el kell hagynod. A leggyakoribb hiba a nyakizmok túlfeszítése, aminek következtében a fej hátra kényszerül.

  • Figyeld meg, ha beszélni, kezdesz, fokozódik-e a feszültség a nyakadban, hátrafele irányul-e a fejed vagy esetleg előretolod-e a nyakadat. Ha igen, figyeld meg azt is, mi történik, mikor még csak elhatározod, hogy beszélni fogsz. Valószínű már akkor elkezded a feszítést.
  • Vagy felállásnál, mennyire történik harmonikusan, egy vonal mentén a mozgás? Fejedet hátrafeszíted-e, esetleg túlságosan előredőlsz-e, hogy már csak a kezeid segítségével tudod feltolni magad? A talpad kényelmesen ráfekszik-e a talajra, vagy inkább a lábujjaidat görbítve kompenzálod az elvesztett egyensúlyodat?
  • Figyeld meg, mi történik, ha felemelsz egy könnyebb eszközt, például felraksz egy csészét egy polcra. Felemeled-e hozzá feleslegesen a könyöködet, vagy egyszerűen csak hagyod, hogy a kezed vezesse a mozgást és a könyöködön érvényesüljön a gravitáció,?

A megfigyeléseket bármilyen tevékenységednél alkalmazhatod. Elsőként mindig a nyakizmok feszültségét ellenőrizd, és azt, hogy tud-e a fejed kényelmesen egyensúlyozni a gerinced tetején. Az Alexander technikában ezt hívják elsődleges kontrollnak. A fej és gerinc dinamikus kapcsolata előfeltétele annak, hogy testünk megfelelően működjön. Ha ez a kapcsolat rendben van, a test eléri maximális hosszát, a mozgás könnyeddé válik. Az antigravitációs reflexek aktivizálódnak.

Ha a fej-nyak kapcsolat megfelelő, figyeld meg, a törzsed megtartja-e természetes hosszát. Ne próbáld meg kihúzni magad, csak akadályozd meg, hogy felesleges feszítésekkel rövidítsed. Utána pásztázd végig, hol vannak még esetleg befeszülések. Nem biztos, hogy rögtön el tudod engedni, de ha tudatában vagy, már elindultál az úton. Megfigyelés közben mindig térj vissza a fej-nyak kapcsolathoz és a törzsed hosszúságához.

Mindemellett törekedj a változatos mozgásra. Az egyhangú tevékenységeidet szakítsd meg rövidebb átmozgatásokkal. Építsd be mindennapjaidba azt a mozgásformát, amit kedvvel végzel. Ha nem vagy edzésben, kezdd egy kiadós sétával, lehetőleg dimbes-dombos területen. Tudatosuljon benned, hogy a káros testhasználati szokásaid felelősek a mozgásszervi problémáidért. És ezeknek további egészségkárosító következményei lehetnek. Az idegek nyomás alá kerülhetnek, a keringés elégtelenné válhat, a légzés sekélyesebb lesz, a belső szervek nem tudnak hatékonyan dolgozni. Ha eléred azt az állapotot, hogy már fájdalomcsillapítót kell bevenned (és nem is beszéllek le róla, hogy ezt megtedd, mert a fájdalom csak további feszültségeket szül és állandósul az ördögi kör), akkor ezt vedd vészjelzésnek, hogy itt az ideje változtatni szokásaidon. Ne tartozz azok közé, akik nagy szakértelemmel osztják meg egymást közt, hogy most melyik fájdalomcsillapító a trendi. Ne kényelmesedj el, ne akard a megfelelő gombot megnyomni a hibaelhárításhoz.

A lehetőség, hogy megszabadulj a problémáidtól, saját magadban van.

A publikált cikk: Fáj a hátad? Fájnak az ízületeid? Íme a segítség a tüneti kezelések helyett!