A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Tetőtől talpig

Kezdőlap / Anatómia / Tetőtől talpig
Nyak
csontváz

A gerinc legmozgékonyabb része. Nehéz fejünk a legfelső csigolyán, az atlaszon egyensúlyoz. Ez a különleges csigolya a fej előre és hátrafele mozgását teszi lehetővé. Alatta a második csigolya, az axis egy csontos nyúlvánnyal illeszkedik hozzá. Neki köszönhetjük a fej oldalirányú mozgatását. A nyak minden oldalán idegek vannak, melyek a vállak, karok és kezek irányába ágaznak. A fej felfelé egyensúlyozásához nélkülözhetetlenek a nyakizmok. A feszült ember hajlamos befeszíteni a hátsó nyakizmait, így azok megrövidülnek és a fejet hátrahúzzák, a gerinc alsó részét is lefele nyomják, az ízületek mozgása korlátozottá válik, az egyensúly felborul.

A váll és a hát felső szakasza

Az elől lévő kulcscsont és a hátul lévő lapocka szerkezete a vállövezet, ami szabadon lebeg a bordázat tetején. A fejhez, a gerinchez, a bordázathoz és a karokhoz kapcsolódnak innen az izmok. A legnagyobb izom, a trapézizom a nyak, a váll és a hát felső szakaszára terjed ki. Különösen fontos, hogy ne rövidítsd meg vagy ne nyújtsd meg túlságosan, hiszen nagy területre van befolyása.

A hát alsó szakasza

A keresztcsonti ízület köti össze a gerinc alsó részét a medencével. Ez egy stabil kapcsolat és nem alkalmas nagyobb mozgásra. Ha folyamatosan hajlítod a derekad, több ínszalagot terhelsz vele, amely keresztezi a keresztcsont ízületet. ezzel károsítod ezt a területet. A csípőízület ennél sokkal rugalmasabb Ez a legnagyobb ízület, úgynevezett gömbízület, emiatt válik lehetővé mindhárom síkban való mozgás. Több erős izom veszi körül. Ha túlfeszíted, megbomlik az egyensúly és túlterhelődik a hát alsó szakasza. Sokan, ha képzeletben elválasztják a test felső és alsó felét, akkor ezt a derekuknál teszik. Nagyon fontos, ha Te is köztük vagy, hogy ezt a képet töröljed és helyette a csípőízületnél legyen meg ez az elválasztás.

Hasizom

A hát alsó szakaszának természetes fűzője. Nem egy izomról, hanem izomcsoportról van szó, melyek akár a mellkasig is húzódnak. Több rétegben, különböző irányokban adnak tartást.

Alsó végtagok

A lábakat a testhez a medenceöv - a hasat alátámasztó függesztőöv - kapcsolja. A combcsont testünk legnagyobb csontja. A térd a combcsontból és a sípcsontból felépülő csuklóízület. Az ugrócsont, a sípcsont és a szárkapocscsont alkotja a boka (szintén) csuklóízületét. A csuklóízületben hengerfelület illeszkedik az ívelt vápába. A lábfej csontjai a test legnagyobb igénybevételének kitett csontjai közé tartoznak. Egyensúlyunk megtartásában segítenek. A csontokat erős szalagok tartják össze, hogy meg tudják tartani a test súlyát. A lábfej ívelt alakjának köszönhetően járás, futás, ugrás közben csökken a rázkódás.