A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Mióta lejöttünk a fáról

Kezdőlap / A módszer / Mióta lejöttünk a fáról
Jelenlegi állapot

ŐsemberTesthasználatunk felgyorsult világunkban már nem tudott olyan gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Annak idején, amikor lejöttünk a fáról, testünk csodálatosan oldotta meg a két lábon járás egyensúlyát. Ma azzal, hogy tevékenységeink specializálódnak, nem alkatunknak megfelelő eszközöket használunk, divatos, szűk ruhákba bújunk, teljesítményorientáltan sportolunk, testhasználatunk – mondhatjuk úgy - elkorcsosult. Sokan észre is veszik és próbálnak tartásukon változtatni, kihúzzák magukat, vállukat hátrafeszítve, fejüket felszegve, ezzel további feszültségeket okozva.

GyerekHa megfigyelünk egy 2-3 éves gyermeket, láthatjuk a tökéletes összhangot mozgásában. Neki még elégséges a fej-nyak-gerinc kontrollja a támaszték nélküli üléshez, a könnyed guggoláshoz, felálláshoz, hajláshoz. Azonban ahogy nő, kifejleszt magában olyan szokásokat, melyek már nincsenek összhangban természetes koordinációjával és működésével. Ha nem méretének megfelelő széket, asztalt használ, valamelyik testrészének befeszítésével fogja kompenzálni a különbséget. Mikor ceruzát vesz a kezébe, az igyekezet, hogy szépen írjon, rajzoljon, felesleges feszültséget okozhat éppúgy a karjában, mint a nyakában, mely később is megmarad a megszokás miatt. Testhasználata tanulásának során utánozza szüleit, nevelőit, akiknek mintája nem mindig a legjobb. A gyermek szeretne tetszeni másoknak, de ahogy törekszik a megfelelésre, fizikai és mentális torzulásokat okozhat.

Lehetőségeink

Monoton munka után tornagyakorlatokat végzünk, masszázsra járunk, ami segíthet, de jobb megoldás munkánkat eleve kevesebb izomfeszültséggel, ugyanakkor nagyobb hatékonysággal végezni. Nem is vagyunk tudatában ezeknek a feszültségeknek, sokszor csak a fájdalom az, ami jelzi. Egész testünk egy rendszer, nem alakíthatjuk testrészeinket egymástól függetlenül önkényesen (még kiesne egy csavar). Nem attól lesz helyes egy testtartás, hogy testrészeinket centiméterről centiméterre pontosan a megfelelő helyre helyezzük. Az Alexander technikában igazából nem is beszélünk helyes testtartásról, csak helyes irányokról. Testrészeink jelenlegi állapotukban ott vannak, ahol a kényszerfeszültségek közepette nekik a legideálisabb.