A választás szabadsága
A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem akkor, mikor már nincs mit elvenni (Antoine de Saint-Exupéry)
Alexander-technika logo
Tied a tested! - Alexander technika Borbás Beával

Gyakori kérdések

Kezdőlap / A módszer / Gyakori kérdések

Hány foglalkozás szükséges ahhoz, hogy megtanuljam az Alexander technikát?

Ez nagymértékben függ attól milyen tanítvány vagy. Érdekes módon, nem a testi állapotodtól, hanem hogy mennyire vagy kíváncsi vagy tudatos. Már egy foglalkozás is gyökeres változást indíthat el. Egy teljesen más nézőpontból tudod figyelni magad. Viszont a berögzült rossz szokások lecseréléshez több idő kell. Kutatásokban a 24 a bűvös szám. De ez is olyan, mint bármilyen tanulás például az úszás. Az első órán már tudsz lebegni a vízen, később már úszol pár tempót, az évek során pedig egyre ügyesebb és gyorsabb leszel. Ha csak pár Alexander órát veszel, akkor is többet tudsz magadról, könnyebben mozogsz, mint előtte.

Milyen gyakran érdemes járnom?

Ha tudsz, gyere minden nap. Ha nincs sok időd, próbáld megoldani a heti két alkalmat. Vagy legalább egyet. Eleinte azért jobb, ha gyakrabban jössz.

Mi történik egy foglalkozáson?

Nagyító alá vesszük, hogyan ülsz, állsz. Tükröket használunk, hogy több oldalról is lásd magad. Megnézzük, van-e olyan feszültség valahol, ami akadályozza a szabad mozgásod. Gondolati képekkel, érintéssel segítem, hogy ezeket el tudd engedni. Megtanítom, mit is jelent az irányadás. Megtanítalak egy aktív pihenőhelyzetre. Ez asztalon történik, ahol egy elengedett, de nem kifejezetten relaxált, inkább egyensúlyi helyzetbe kerülsz, úgy hogy segítek tudatosítani, hogyan érheted el saját magad ezt az állapotot. Az asztali tapasztalat segíteni fog a mozgásban is.

Milyen ruhát kell hoznom?

Nem feltétlenül szükséges váltóruha. Kényelmes nadrágban gyere, amiben könnyen tudsz leguggolni. Meleg zoknit érdemes hozni, ha fázós vagy.

Mennyibe kerül egy foglalkozás?

Egy foglalkozás ára hasonló a masszázs és egyéni gyógytorna árakhoz. Nálam egy foglalkozás 7000 Ft, de ha bérletet veszel olcsóbb, 5000 Ft-tól kezdődik az ára, függ attól, milyen gyakran jársz.

Mi alapján válasszak tanárt?

Abban biztos lehetsz, hogy az a tanár, aki elvégezte a 3 éves képzést és sikeres vizsgát tett, meg tudja neked tanítani az Alexander technikát. A tanár érintése, stílusa, személyisége már csak a személyes ízlésedtől függ.

Idősebb korban megtanulható?

Sosem késő elkezdeni. Mivel nem gyakorlatokat kell végezned, hanem az tanulod meg, hogyan végezd könnyebben azokat a mozgásokat, amiket egyébként végzel, a kor nem akadály. Célszerű persze minél hamarabb elkezdened, hogy tovább élvezd a gyümölcsét.

Vehetek egyszerre több órát is?

Szerintem nincs sok értelme egyszerre több órát venned. Egy átlagos foglalkozás ideje 45 perc körül van, mint egy tanítási órának. Amit ez alatt az idő alatt megtanulsz, az pont elég egy alkalomra. Miután elmész az óráról, azt már használni tudod. A következő órán lesz egy csomó felmerülő kérdésed azzal kapcsolatban, így tudsz igazán haladni.
Viszont minél gyakrabban veszel órát, annál jobban haladsz. Akár egy nap is vehetsz 2 órát, például munka előtt, munka után.

Milyen jellegű gyakorlatok vannak az Alexander technikában?

Nem hívnám gyakorlatoknak. Inkább megfigyelés, felfedezés, tudatosítás. Azokat a mozgásformákat vesszük nagyító alá, amiket minden nap megteszel, mint például, leülés, felállás. Fontos, hogy ezeket ne is gondold gyakorlatoknak.

Könyvből elsajátíthatom az Alexander technikát?

Mindenképp érdemes elolvasni egy szakkönyvet az Alexander technikáról. Nagyon sok hasznos információt találhatsz benne. De a változáshoz kell egy külső szem. Mivel a testhasználatunkat annyira megszoktuk, nem vesszük észre a káros szokásainkat. A szavak nem biztos, hogy ugyanazt jelentik számodra, amit a szerző szeretett volna elmondani. Fontos, hogy az információ testi élményhez kapcsolódjon és rögzülni tudjon.

Milyen problémákra jó az Alexander technika?

Mondhatnám mindenre. De inkább átfogalmaznám a kérdést. Milyen problémákat okozhat, ha a testhasználat egyensúlya felborul? A hibás testhasználat során a felesleges feszültségek miatt elnyomunk idegeket, összenyomjuk belső szerveinket, a tüdőnk nem tud optimálisan részt venni a légzésben, a felborult egyensúly miatt erősen terheljük ízületeinket, a tartós feszültség miatt különféle fájdalmaink lehetnek, ami további feszültségeket szül, kialakul egy ördögi kör és ezek mind sorra indukálják a többi problémát.

Ha fájdalmaim vannak, akkor mehetek órára?

A fájdalom önmagában nem akadály, ha egyébként is végzed a napi tevékenységeidet. Néha még hasznos is, mert egyértelmű a visszajelzés, ha rosszul terhelnéd magad. Az Alexander technika foglalkozás egyáltalán nem megterhelő. Sőt. Pont azt tanulod meg, hogyan végezheted a mindennapi mozdulataidat minél szabadabban. Ugyanakkor, ha az orvos kifejezett pihenést javasol, azt tartsd be. Például törött lábbal azért ne gyere.

Gyakran fáj a hátam, ha sokat ülök vagy terhelem. Mire menjek inkább, gyógytornára vagy Alexander technikát tanulni?

A gyógytorna gyakorlatok kifejezetten hasznosak, pont azok az izmaid erősödnek, amelyekre a leginkább szükséged van és az ízületek mozgékonysága is nő. Viszont a káros szokásaid nem változnak. Továbbá, ha nem megfelelően végzed a gyakorlatokat, árthatsz magadnak. A gyógytornász pontos instrukciókat ad, de a rossz mozgásmintáid akadályozhatják, hogy pontosan kövesd az utasításokat. Ha mellette/előtte Alexander technikát is tanulsz, az sokat segít. Kutatások igazolják, hogy a gyógytorna és az Alexander technika erősíti egymást, a hosszú távú hatása sokkal tartósabb.

Rossz a testtartásom. Melyik jobb választás számomra, jóga, taj-csi, pilates vagy az Alexander technika?

Igazából mindegyik hasznos a testtartás javításban. De míg az első három gyakorlatokból áll, addig az Alexander technika megtanulásával újra természetessé válik a testhasználatod, akármit csinálsz éppen.

Honnan fogom tudni, hogy jó helyen van-e a nyakam?

Nem abból, hogy megnézed a tükörben. Ha érzed a változást, könnyedséget a megszokotthoz képest, tudni fogod, hogy jó úton jársz.